Vesti apr 28 2020

ICT Hub Venture investirao u Trickest – kompaniju koji razvija inovativnu platformu posvećenu sajber bezbednosti

VentureShare CentarVestiICT Hub Venture investirao u Trickest – kompaniju koji razvija inovativnu platformu posvećenu sajber bezbednosti

ICT Hub Venture, investicioni fond sa sedištem u Beogradu, koji ulaže u startape u ranoj fazi razvoja i čiji je fokus građenje tehnoloških kompanija čija se perspektivnost ogleda na globalnom nivou, investirao je u Trickest, beogradski startap koji se bavi sajber bezbednošću, kako bi podržao razvoj njihove „cloud-based” platforme fokusirane na automatizovano i kraudsorsovano penetraciono testiranje.

Trickest razvija softver u obliku servisne platforme („Trickest Hive”) koja će kompanijama i pojedincima omogućiti da kreiraju i automatizuju dinamične bezbednosne procese rada kako bi brzo i efikasno testirali svoje sisteme i detektovali probleme u okviru svojih mreža. Trickest predvode suosnivači Nenad Zarić, „lovac na bagove” koji je kao penetracioni tester radio u kompaniji Seven Bridges i Mihailo Tomić, koji je prethodno bio zaposlen na Data Engineer poziciji u kompaniji Things Solver. Tim je izveo nekoliko bezbednosnih penetracionih testiranja kroz niz programa namenjenih „lovu na bagove” za kompanije sa liste Fortune500, kao što su Uber, PayPal, Spotify, Airbnb, Twitter i Snapchat.

Zahvaljujući svom velikom iskustvu iz ove oblasti, Trickest tim je identifikovao do sada neiskorišćen prostor na tržištu za celovito rešenje posvećeno penetracionom testiranju, kao i globalni deficit u sferi stručnjaka koji se bave sajber bezbednošću. Trickest Hive je platforma koja je jednostavna za korišćenje i omogućava lako uključivanje nove generacije sajber eksperata, kojima će omogućiti kreiranje procesa rada, izveštavanje, ali i izvlačenje lekcija iz „open source” zajednice. Svi testovi koje bude izvodila Trickest Hive korisnička baza, maksimalno će uvećati korišćenje postojeće infrastrukture kroz „on-click” upravljanje, na taj način brzo isporučujući rezultate testova kako bi se bezbednost dovela na još viši nivo.

„Svi alati koji trenutno postoje na tržištu su manje ili više defanzivni u svojoj suštini, a mi smo uvideli priliku da izgradimo platformu koja će ponuditi kompletno penetraciono testiranje” kaže jedan od osnivača, Nenad Zarić.

„Ono što je Photoshop za dizajnere i AutoCAD za arhitekte, to će Trickest Hive biti u smislu alata sa kojima će ofanzivniji eksperti i penetracioni testeri u oblasti sajber bezbednosti porediti sva druga rešenja.”

Mi razvijamo platformu koja će biti namenjena kako profesionalcima u oblasti sajber bezbednosti koji samostalno rade, tako i onima koji su zaposleni u velikim kompanijama, a namera nam je da se pozicioniramo kao karika koja ih povezuje, kako bismo mogli da adresiramo njihove zajedničke potrebe,” objašnjava suosnivač Mihailo Tomić.

„Kao dodatak onom jednostavnom ‘podizanju zidova’ kako bi se zaštitile mreža i aplikacije, Trickest Hive će svojim korisnicima omogućiti dinamično testiranje kako bi pronašli slabe tačke i ranjivosti sistema, osnaženi velikom bazom kraudsorsovanog znanja, analizom podataka i mogućnošću da nova saznanja podele sa velikim korporacijama.”

„ICT Hub Venture je ponosan što postaje partner Trickest timu i podržava ih u nastojanju da tržištu ponude platformu zasnovanu na pouzdanom penetracionom testiranju visokih performansi, koje će postati budućnost održive sajber bezbednosti.” potvrđuje Kosta Andrić, rukovodeći partner fonda ICT Hub Venture.

„ICT Hub Venture željno iščekuje nastavak rada sa Trickest timom, kako bismo im pomogli da izgrade platformu za sajber bezbednost svetske klase.”

Kao dodatak svojim dinamičnim i prilagodljivim mogućnostima, Trickest Hive će takođe imati korist i od „no-code” principa koji omogućava priliv kraudsorsovanog znanja koje osnažuje i obrazuje novu generaciju profesionalaca u oblasti sajber bezbednosti.

Trickest je već došao i do prvih prihoda kroz završetak rada na projektima za korporativne klijente u Aziji i Evropi koji su platformu koristili kao prototip. Zbog visokog stepena potražnje koji su iskazali prvi korporativni kllijenti, a usled uvećanog korišćenja digitalnih mreža nakon situacije sa COVID19, Trickest predviđa da će se lansiranje Trickest Hive platforme za korporativne klijente desiti u poslednjem kvartalu 2020. godine.